Karakter

Australian Labradoodles passen hun stemming aan aan de gemoedstoestand van hun baas of het gezin. Zij zoeken oogcontact & kijken je diep in de ogen. Ze willen het je naar je zin maken en je opvrolijken of juist troosten.

Deze intuïtie maakt de Australian Labradoodle zo geschikt als hulp- of therapiehond. Voor mensen met een handicap, maar ook voor mensen met emotionele- of gedragsproblemen.

Australian Labradoodles zijn heel sociaal en ze maken snel contact. Zij verkeren graag in gezelschap van mensen en zijn dol op kinderen en daarom zeer geschikt als familiehond. Nieuwe kennis wordt gemakkelijk opgenomen, maar hun slimheid zorgt er wel voor dat ongewenst gedrag net zo snel wordt aangeleerd.

Uiterlijk

De labradoodle is met name bekend om zijn anti-allergene vacht. Er zijn bij de labradoodle verschillende soorten vachten.

 

Fleece is een zachte vacht die steil, golvend of spiralende krullen kan hebben, deze vacht is makkelijk in onderhoud.

 

Wool is een losse spiralen vacht die makkelijk naar de huid opent, deze vacht heeft een regelmatige kambeurt nodig. Beide vachten moeten regelmatig geknipt worden.

 

Daarnaast komt een labradoodle in allerlei kleuren en kleurcombinaties voor.

 

Ze kunnen een zwarte neus of roze/leverkleurige neus hebben. Alle andere pigmentgevoelige lichaamsdelen hebben dan dezelfde kleur pigment als de neus.

 

Voor een goede vachtverzorging:
Trimsalon De Doodle Salon “Bie Annique”
Tel: 06-27133997 | www.dedoodlesalon.nl

Ras

De Australian Labradoodle is eigenlijk ontstaan door de zoektocht naar een allergievriendelijke hond die tevens geschikt zou zijn als geleidehond. Eind jaren 80 werd er een fokprogramma ontwikkeld waarbij een Labrador met een standaard Poedel gekruist werd. De Labrador werd gebruikt voor zijn ‘will-to-please’ en de Poedel voor zijn intelligentie en makkelijk te onderhouden vacht. Later zijn er nog enkele rassen ingekruist. De Australian Labradoodle heeft nog een groot voordeel: hij heeft een niet verharende vacht en is 98% allergie-vrij.

 

Huishond

Als u er voor kiest om een hond te kopen, dan wordt deze uw eigendom. Dit noemen we een huishond. Deze dient voor het 1e levensjaar gesteriliseerd of gecastreerd te worden. Daarnaast heeft de pup de 6 weken enting gehad, is hij gechipt, een Europees paspoort, 4x ontwormt en zit er een stamboom bij.
Mocht u er voor kiezen om gastgezin te willen zijn, lees dan aandachtig het hoofdstuk “gastgezin”door.

Gastgezin

Gastgezin Labradoodle-Army
Labradoodle-Army is regelmatig op zoek naar een gastgezin voor één van onze fokhonden omdat het niet mogelijk is al onze honden in huis te houden. Wij willen dit speciale, lieve, enthousiaste, grappige en aanhankelijk ras op een goede en gezonde manier voortzetten en uitbouwen met nieuwe, schone lijnen. Door onze honden in gastgezinnen te plaatsen krijgen zij alle aandacht en liefde van een gezin. Dit verdienen zij ook!


Bezint eer gij begint:
In principe lijkt het prachtig; een dure pup zonder betaling en zonder wachtlijsten mee naar huis krijgen om deze liefdevol te verzorgen. Echter, hiertegenover staat dat Labradoodle-Army eigenaar is en blijft van de hond tot het moment dat zij (maximaal) vijf nestjes gekregen heeft. Hierna vervalt het eigendom van de hond en wordt de hond officieel van u. Dit betekent dat gedurende deze gehele periode u zich beschikbaar moet stellen om medewerking te verlenen aan het Labradoodle-Army fokprogramma. Zelfs het afstemmen van uw vakanties met ons behoort tot de plichten van een gastgezin daar loopsheden zich niet laten plannen. Kortom: het ideale gastgezin vindt het leuk om mee te werken aan het voortzetten van het labradoodle-ras en wordt er net als wij enthousiast van om andere gezinnen blij maken met een labradoodle-pup.


In het kort:
• De pup of volwassen hond wordt zonder aanschafkosten bij u als gastgezin geplaatst.
• De geplaatste hond blijft eigendom van Labradoodle-Army.
• Kosten die u normaal gesproken ook voor uw “eigen” hond zou maken zijn voor het gastgezin zoals bijv: jaarlijkse enting, voeding, ontworming, anti vlo/teek behandeling.
• De kosten m.b.t. het fokprogramma zijn voor Labradoodle-Army, bijv: bloed prikken, echografie.
• U dient in een straal van max 30 km van onze woonplaats Moorveld te wonen.
• U dient flexibel te zijn: de natuur leert ons dat niet altijd alles volgens plan loopt.

Teefjes:
Een geplaatst teefje zal kort na haar 1ste verjaardag een aantal keuringen gaan krijgen. Wanneer ze goedgekeurd wordt zal zij toegevoegd worden aan ons fokprogramma. Zij zal pas moeder worden vanaf het moment dat zij anderhalf jaar oud is. De nestjes zal zij bij Labradoodle-Army in huis gaan krijgen en hiervoor verblijft ze minimaal 2 weken bij ons. Uiteraard is uw gezin welkom om regelmatig te komen kijken naar de pups en hun moeder in deze periode.


Reutjes:
Wanneer er een reutje geplaatst wordt in uw gezin ligt het allemaal iets eenvoudiger. De jongeman gaat ook kort na zijn 1ste verjaardag gekeurd worden en bij goedkeuring mag hij dan meteen ingezet worden in het fokprogramma. Wanneer er een loops teefje is zullen we contact met u opnemen als we de reu willen gaan inzetten. U moet beschikbaar zijn: loopsheden laten zich niet plannen en zeker de ontwikkeling van progesteron-waarden niet die het moment van dekken bepalen. Inclusief brengen en halen bent u de reu max. 1 dagdeel ‘kwijt’. Naar verwachting zal een reu gemiddeld 4 – 6 keer per jaar worden ingezet. Dit over een periode van 7 jaar.


Gezien het bovenstaande mag het duidelijk zijn dat wij onze gastgezinnen met zorg uitkiezen: er dient een goede ‘klik’ te zijn omdat er regelmatig contact zal zijn. Lijkt het u en uw gezin leuk om samen met ons mee te werken aan dit boeiende traject en schrikt het bovenstaande u niet af, dan kunt u, uw interesse om gastgezin te worden via het contact-formulier aangeven.

Inschrijfformulier